dinsdag 29 november 2011

De perfecte opleiding


Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen heb ik een hekel aan school en vooral de groepen mensen. Het liefste ben ik alleen en trek ik me terug zodat ik mijn eigen ding kan doen.

Hoe dan ook, zonder opleiding kom je nergens tegenwoordig en daar door word het voor mijn gevoel nog moeilijker iets te kiezen. Er staat druk op. Het is nu bijna 2012.. en ik ben in 2009 al geslaagd voor mijn Vmbo-TL diploma. En nu meer dan 2 jaar later heb ik nog geen definitieve keuze gemaakt. Ik heb 2 opleidingen geprobeerd, Art & Design en Evenementenorganisatie & Popmanagement.. beide opleidingen vond ik bepaalde aspecten geweldig en tsjah.. andere aspecten verschrikkelijk en daar door was ook duidelijk een gebrek aan motivatie zichtbaar. En het erge is, ik weet nu mijn valkuilen en zwakke punten inmiddels wel. Erg confronterend is dat. Je wil voor je gevoel de fouten niet maken en het nu goed doen, maar een mens veranderd niet van de een op de andere dag. Het beste wat je kan doen is de fouten maken en er van leren. Wat moeilijk is. Erg moeilijk.

Maar wat doe ik nu? Op het moment volg ik een oriëntatie traject op een mbo school. Hierbij krijg ik de kans om te proeven van verschillende beroepen en opleidingen. Maar dan niet op de opendagen (waar ze de opleiding altijd mooier prijzen dan dat het is). Nee, nu kan ik de opleiding ervaren zoals die echt is en ook het beroep ervaren zoals het echt is. Zo heb ik al een aantal beroepen en opleidingen kunnen afstrepen zoals Dierverzorging en Schoonheidsspecialiste. Beroepen en opleidingen die me in eerste instantie geweldig leken maar vies tegenvallen.

Ik twijfel nu nog steeds over wat ik wil gaan doen, ik probeer zo positief mogelijk te blijven ook al heb ik ook mijn zwakkere dagen dat alles tegen zit. Ik zie dit als de ideale tijd om te proeven van alles wat me leuk lijkt en daar door mijn keuze kan bepalen. Het volgende wat ik wil gaan proberen.. ik denk brood- en banketbakker. Het is een opleiding die 2 jaar duurt, iets wat ik fijn vind want ik kan me slecht lang op iets concentreren en eerlijk gezegd ben ik behoorlijk klaar met school en zit ik niet te wachten op een 4 jarige opleiding.

Wie weet staan hier binnenkort wel de heerlijkste recepten online voor het perfecte brood, overheerlijke koekjes of je droom taart. Alles wat ik hoop is iets te vinden wat bij me past, hoe lang ik er ook over doe.

Want eerst dacht ik na het stoppen van de 2e opleiding: “Godver, weer een jaar verspild”. Maar dat heb ik niet, in deze 2 jaar heb ik enorm veel van mezelf geleerd en de liefste en leukste mensen ooit ontmoet
J waar onder mijn lieve vriendje.

Wat ik wil zeggen is, kies niet een opleiding omdat je ouders vinden dat het bij je past, omdat al je vriendinnen het ook gaan doen. Nee. Kies iets waar jij gelukkig van word, wat echt bij jou past. En wat maakt het uit als je een opleiding verknald en een nieuwe start? Zolang jij maar leert wie je bent en wat je wil.. dan maakt het niet uit hoe lang je er over doet. Zolang jij er maar gelukkig mee bent J

1 opmerking:

  1. Vrij herkenbaar verhaal voor mij. Tijd is niet belangrijk, toekomst wel.

    BeantwoordenVerwijderen