woensdag 11 mei 2011

Onderwijs, het faalt

School, ik heb er een schroeiende hekel aan.. altijd al gehad ook.
Voor mijn gevoel word ik vaak onderschat.. dat was op de basis school al zo toen iedereen stom verbaast reageerde toen de uitslag van mijn cito HAVO was. Zo erg zelfs dat mijn vader zei dat dat niet kon en alsnog vond dat ik maar naar vmbo beroeps moest. Toch naar de HAVO gegaan maar na anderhalf jaar gestopt en gezakt naar vmbo-tl. En daar krijg je het al, die wijzende vingers met: zie je wel dat je het niet kan.

Waarom ik ben gestopt met HAVO? Qua intelligentie kan ik het makkelijk aan, al zeg ik het zelf. Het probleem? Wat wel mee heeft gespeeld was de scheiding van mijn ouders destijds. Maar het grootste probleem was acceptatie. Ik heb me op die school nooit geaccepteerd gevoelt. Vrienden die ik daar destijds had blijken allemaal geen echte vrienden te zijn. Eerder verraders.

Met veel gemak heb ik uiteindelijk mijn vmbo-tl gehaald. Vrijwel zonder er iets voor te doen. En toen.. een vervolg opleiding.. geen idee waar mijn interesses lagen. Ik heb toen besloten Art en Design te gaan doen. Aangezien ik kunst me heel erg aanspreekt en het een stuk vrijheid is om het te maken. En misschien ook wel een stukje acceptatie. De mensen daar om me heen veranderden mijn beeld van school in 1 klap. Natuurlijk waren het vrijwel veel kunstzinnige en hele vrije mensen die je nergens op afkeuren. Alleen toen kwam het feit weer dat de opleiding ons heel anders was beloofd en voorgesteld dan het uiteindelijk bleek te zijn.

Van kunst was er weinig te bekennen en na een halfjaar kwamen we er ook achter dat we uiteindelijk een diploma grafisch vormgeving krijgen in plaats van Art en Design. Vormgeving is echt helemaal niks voor mij. Waardoor ik die opdrachten niet maakte. Ik kon het niet opbrengen.. verschrikkelijk vond ik het.. en daardoor werd ook school weer verschrikkelijk.

Uiteindelijk was ik toch van plan de opleiding wel door te zetten omdat ik geen idee had wat ik anders moest. Ik had een afspraak gemaakt met de docenten dat ik mijn achterstanden in de zomervakantie in mocht halen en veel had ik dan ook al ingehaald. Tot ik doodleuk bij de rapport uitreiking kreeg te horen dat ik het jaar over moest doen. Op dat moment was ik er ook echt klaar mee en ben ik diezelfde avond nog gaan mailen om een intake te regelen voor een nieuwe opleiding.

Erg hectisch heb ik toen de intake opdracht voor mijn nieuwe opleiding gemaakt en een intake gesprek gehad. Ik werd meteen aangenomen op de opleiding Evenementenorganisatie en Popmanagement. Ik was erg blij.. maar het bleek al weer snel dat het weer een typische mbo opleiding was. Leraren doen waar ze zelf zin in hebben en trekken natuurlijk mensen voor die lief lopen te slijmen. Ondanks dat het net als mijn vorige opleiding heel erg gericht is op kunst en cultuur merk ik daar in de klas vaak weinig van.

In plaats van gewoon met elkaar om te gaan worden er groepjes gevormd en mensen buiten gesloten omdat ze “anders” zijn. Toch wil ik deze opleiding wel echt doorzetten. Ik heb het gigantisch naar mijn zin op stage en praktijk opdrachten. De Theorie gaat me nog lastig af, maar ook daar is nu de oorzaak van ontdekt en zorgt er voor dat ik er aan kan werken en mezelf verbeteren. Het jaar moet ik over doen, en makkelijk zal het niet worden.. maar deze keer ga ik niet falen.. hoe kut het ook word.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten